Начало
НачалоЗдравословно хранене
 
Малко шоколад за понижаване на холестерола
Консумацията на шоколад може да понижи холестероловите нива при някои хора, сочи мета-анализ. Според анализа, полза от шоколада имат само лицата с рискови фактори за сърдечносъдови заболявания и то при прием на малки количества.
 
Преработените меса, а не натуралното червено месо, покачват риска от сърдечносъдови заболявания и диабет
Първо по рода си проучване сочи, че консумацията на непреработено червено месо не е свързано с повишен риск от коронарна болест на сърцето и диабет. За сметка на това, консумацията на 50 преработено месо (еквивалента на един хот-дог) е свързано със съотв. 42% и 19% повишение на този риск.
 
Някои газирани напитки може би предпазват от формиране на оксалатни камъни в бъбреците
Някои газирани напитки може би могат да предотвратят формирането на едни от най-честите бъбречни камъни, а именно - оксалатните, сочи проучване.
 
Яжте ядки! Бадемите, лешниците и други ядки подобряват липидните нива
Консумацията на почти всички видове ядки подобрява кръвните липидни нива и съотношения, води до понижаване на общия и LDL-холестерол. Ползотворните ефекти са в зависимост от поетото количество и са по-изявени при лица с по-високи базови LDL-холестеролови стойности, както и при хора с по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ).
 
Рибеното масло - полезно за сърцето, но без ефект върху мозъка
Рибеното масло безспорно е полезно за сърцето, но ново двугодишно проучване сочи, че тази съставка няма ефект върху когнитивната функция. Това е изключително важно откритие, тъй като голям брой хора, голяма част - подлъгани от реклами, приемат рибено масло с мисълта, че последното подобрява умствените способности.
 
Нов суперабсорбиращ хидрогел повишава чувството на ситост
Приет с чаша вода под формата на таблетка, специален хидрогел разширява обема си в стомаха, като по-този начин засилва чувството за ситост след ядене и между отделните хранения.
 
Фолиевата киселина и витамин В6 намаляват сърдечносъдовия риск
Приемът на фолат и витамин В6 води до намаляване на риска от смърт, следствие на инсулт и сърдечносъдово заболяване при жени. При мъжкия пол комбинацията има протективен ефект срещу развитието на сърдечна недостатъчност.
 
Високогликемичните въглехидратни храни повишават риска от коронарна болест на сърцето при жените, но не и при мъже
Високият прием на храни с висок гликемичен индекс е свързан с повишен риск от коронарна болест на сърцето при жени, но не и при мъжкия пол, докладват италиански лекари в Archives of Internal Medicine.
 
Високопротеиновата и нисковъглехидратна диета е добра опция на избор при тийнейджъри със затлъстяване
Прилагането на високопротеинов и нисковъглехидратен хранителен режим е безопасен и ефикасен начин за намаляване на теглото при юноши с тежко затлъстяване, при които ефективните терапевтични опции са ограничени.
 
Транс мазнините могат да предизвикат ендометриоза
Жените, консумиращи големи количества храни, богати на омега-3 мастни киселини, имат по-нисък риск от ендометриоза спрямо спазващите хранителни режими, богати на транс-мазнини, докладват американски лекари.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator