Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииНякои газирани напитки може би предпазват от формиране на оксалатни камъни в бъбреците
Някои газирани напитки може би предпазват от формиране на оксалатни камъни в бъбреците

Някои газирани напитки може би могат да предотвратят формирането на едни от най-честите бъбречни камъни, а именно - оксалатните, сочи проучване.

Лекари от Massachusetts General Hospital (САЩ) установили, че напитки с цитрусов вкус - като 7up и Sprite, съдържат относително големи количества цитрат, за който е известно, че инхибира образуването на калциевооксалатни камъни.

Една от причините някои хора да образуват по-често този вид бъбречни камъни, е наличието на ниски концентрации цитрат в урината им. Проучване, проведено преди 10 години, установи, че домашно приготвената лимонада води до покачване на тези концентрации.

В настоящото проучване били анализирани диетичните варианти на някои комерсиални продукти и по точно - съдържанието на цитрат.

Цитрус-базираните напитки имали по-големи цитратни нива от домашната лимонада. Тъмните коли имали ниски или никакви количества цитрат.

Дали цитрусовите газирани напитки наистина предпазват от бъбречни камъни, тепърва предстои да се установи. Засега лекарите препоръчват предразположените да не пият безконтролно тези напитки, а по-скоро да се придържат към изпитания подход - големи количества вода (2-3 ден).

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator