Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииВисокопротеиновата и нисковъглехидратна диета е добра опция на избор при тийнейджъри със затлъстяване
Високопротеиновата и нисковъглехидратна диета е добра опция на избор при тийнейджъри със затлъстяване

Прилагането на високопротеинов и нисковъглехидратен хранителен режим е безопасен и ефикасен начин за намаляване на теглото при юноши с тежко затлъстяване, при които ефективните терапевтични опции са ограничени.

Лекари от University of Colorado Denver School of Medicine обясняват, че този тип хранителни режими не са възприети широко от лекари и родители поради опасения от нарушаване на растежа и покачване на холестероловите нива.

Авторите рандомзиирали 46 тийнейджъри с тежко затлъстяване на високопротеинова-нисковъглехидратна или на нискомазнинна диета в продължение на 13 седмици. Участниците били на средна възраст 14 години и с тегло 175% над идеалното, но без диабет тип 2 и други заболявания.

Децата, рандомизирани на високопротеинова-нисковъглехидратна диета загубили 13 кг от теглото си, а тези, спазващи нискомазнинна диета - 7кг. Обратно на очакванията, спазващите първия тип диета не възвърнали бързо теглото си. Този тип бил свързан с добър профил на безопасност, без вредни ефекти върху растежа, костната минерална плътност и различни метаболични параметри, вкл. холестероловите нива. И при двете групи били отчетени спадове в нивата на LDL-холестерола, успоредно с покачване на HDL-С.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator