Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииТранс мазнините могат да предизвикат ендометриоза
Транс мазнините могат да предизвикат ендометриоза

Жените, консумиращи големи количества храни, богати на омега-3 мастни киселини, имат по-нисък риск от ендометриоза спрямо спазващите хранителни режими, богати на транс-мазнини, докладват американски лекари.

По-скоро видът на мазнината, отколкото общото количество, може би е рисков фактор за заболяването, обясняват авторите в Human Reproduction. Те изследвали 70 709 жени, като ги проследили в продължение на 12 години. По време на проследяването 1199 жени развили ендометриоза.

Жените с най-висок прием на омега-3 мастни киселини имали 22% по-нисък риск от ендометриоза в сравнение с жените от най-ниската четвърт на прием. (четвърта срещу първа квартила).

Аналогично, приемащите най-големи количества транс-мазнини, имали 48% по-висок риск от ендометриоза в сравнение с консумиращите най-малки количества.

Основните източници на транс-мазнини в проучването били пържените храни в ресторантите, маргаринът и някои пакетирани храни.

Транс-мазнините повишават нивата на голям брой възпалителни маркери, които са свързани с развитието и прогресията на ендометриозата, отбелязват авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator