Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииФолиевата киселина и витамин В6 намаляват сърдечносъдовия риск
Фолиевата киселина и витамин В6 намаляват сърдечносъдовия риск

Приемът на фолат и витамин В6 води до намаляване на риска от смърт, следствие на инсулт и сърдечносъдово заболяване при жени. При мъжкия пол комбинацията има протективен ефект срещу развитието на сърдечна недостатъчност.

Това сочат резултатите на японско проучване, публикувано в Stroke. То е първото по рода си, което свързва приема на витамин В6 и фолиева киселина с понижена смъртност следствие на сърдечна недостатъчност при мъже.

Високият прием на витамин В6 бил свързан с 49% намаляване на риска от коронарна болест на сърцето (най-високата срещу най-ниска консумация). Фолиевата киселина била свързана с 38% намаление на този риск. Аналогично рискът от сърдечна недостатъчност (най-висока срещу най-ниска четвърт консумация) бил понижен съотв. с 40% и 24%.

Авторите обясняват наблюдаваните асоциация с ефектите на тези витамини върху нивата на хомоцистеин в кръвта.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator