Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииВисокогликемичните въглехидратни храни повишават риска от коронарна болест на сърцето при жените, но не и при мъже
Високогликемичните въглехидратни храни повишават риска от коронарна болест на сърцето при жените, но не и при мъже

Високият прием на храни с висок гликемичен индекс е свързан с повишен риск от коронарна болест на сърцето при жени, но не и при мъжкия пол, докладват италиански лекари в Archives of Internal Medicine.

В проучването били включени над 47 000 доброволци, които попълнили въпросник относно хранителния си режим. Участниците били проследени в продължение на 7.9 години.

Жените с най-висок въглехидратен прием имали 2 пъти по-висок риск от коронарна болест на сърцето спрямо приемащите най-малки количества. Тази връзка не била установена при мъжете.

Повишеният прием на въглехидрати от високогликемични (но не и нискогликемични) храни също бил свързан с повишен риск от коронарна болест на сърцето. Аналогично, подобна връзка не била установен у мъжкия пол.

Авторите предполагат, че вредните ефекти на високогликемичните хранителни режими при жени се дължат на полови разлики в липопротеиновия и глюкозен метаболизъм.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator