Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииПреработените меса, а не натуралното червено месо, покачват риска от сърдечносъдови заболявания и диабет
Преработените меса, а не натуралното червено месо, покачват риска от сърдечносъдови заболявания и диабет

Първо по рода си проучване сочи, че консумацията на непреработено червено месо не е свързано с повишен риск от коронарна болест на сърцето и диабет. За сметка на това, консумацията на 50 преработено месо (еквивалента на един хот-дог) е свързано със съотв. 42% и 19% повишение на този риск.

Голяма част от американските диетични ръководства препоръчват употребата на по-малки количества червени и преработени меса, но голяма част от тези препоръки са базирани на очакваните ефекти на наситените мастни киселини и холестерола, съдържащи се в месата. Предишни проучвания, изследващи ефектите на червените и преработените меса заедно, сочат доста смесени резултати.

Червените и преработените меса имат сходни количества наситена мазнина и холестерол, но вторите съдържат 4 пъти повече сол и 50% повече консерванти (напр. нитрати). Авторите на настоящото проучване смятат, че именно солта и консервантите обясняват повишения риск от диабет и коронарна болест на сърцето.

Лекарите все пак предупреждават, че тези резултати не трябва да се тълкуват като "яжте непреработвано червено месо, колкото си пожелаете". Червеното месо може и да не покачва посочените рискове, но не ги и понижава, нещо повече - все повече проучвания свързват консумацията на този вид меса с повишен риск от някои видове рак - особено колоректален.

В здравословния хранителен режим трябва да влизат повече протективни храни: плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, риба и ядки.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator