Начало
НачалоЗаболявания
 
Абсцесът (гнойник) представлява набиране на гной в чернодробната тъкан с образуване на гнойна кухина, обградена от капсула. Абсцесът обикновено е единичен, но не рядко се установяват множество абсцеси.Той е последица от бактериално възпаление, причинено от стрептококи, стафилококи, ентерококи, протозои, амеби, различни чревни паразити.
 
Автоимунен хепатит

Автоимунният хепатит е възпалително чернодробно заболяване, дължащо се на самоподдържаща се имунологична реакция, насочена срещу нормалните чернодробни клетки.

 
Острият аденоидит е често заболяване в детската възраст. Най-честите болестни причинители са вируси и патогенни бактериални щамове. Заболяването се среща в ранна детска възраст и особено в кърмаческата, когато лимфоидната тъкан е с повишена активност. Наличен имунен дефицит, както и алергична предразположеност са добра почва за развитие на инфекцията. Това състояние се установява след инфекциозни заболявания - морбили, скарлатина, коклюш, грип.
 
Аденомът на простатната жлеза представлява доброкачествено разрастване на простатните жлезни делчета, разположени непосредствено около началото на уретрата. Заболяването засяга около 80% от мъжете на възраст над 55 години. Развитието на простатен аденом се дължи на дисбаланс между отделните полови хормони в мъжкия организъм.
 
Адипозогениталната дистрофия е болестен процес в хипоталамо-хипофизната система. Засягат се и двата пола, по-често в пубертетната или климаксната възраст. Заболяването се причинява от различни фактори, които увреждат пряко или косвено хипоталамо-хипофизичната функция (тумори, възпалителни процеси, травми). От особено значение са инфекциозните заболявания, вкл. скарлатина, дифтерия, туберкулозен менингит, сифилис и др.
 
Аднекситът е възпаление на лигавицата на маточните тръби, което обхваща и яйчниците. Заболяването може да бъде едностранно или двустранно. Най-често инфекцията прониква от влагалището, цервикалния канал и маточната кухина, по съседство, по кръвен или по лимфен път. Причинителите са голям брой микроорганизми, нерядко - гонококи и хламидии. При прогресия възпалителният процес прониква и в по-дълбоките слоеве на стените на маточната тръба, обхваща и яйчниците и може да доведе до стерилитет. След оздравяване е възможно да останат сраствания в малкия таз.
 
Това е болест, която засяга тазобедрената става. Заболяването е характерно за момчета, като възрастта която обхваща е в периода на най-бързо израстване – между 17 и 18 години. В голям процент от случаите заболяването обхваща и двете тазобедрени стави.
 
Акне вулгарис е често кожно заболяване, засягащо около 60-70% от населението в даден етап от живота. При около 20% акнето протича тежко и води до психични и кожни остатъчни промени. Характеризира се с развитието на невъзпалителни неинфламаторни, отворени или затворени комедони и инфламаторни папули, пустули и нодули. Акнето засяга областите на лицето, горната част на гръдния кош и гърба.
 
Акромегалията е болест, дължаща се на повишена секреция на растежния хормон соматотропин, който се продуцира от предния дял на хипофизната жлеза (аденохипофизата). Заболяването засяга и двата пола, като хипофизарният гигантизъм е по-чест у мъжете. В основата на болестта почти винаги стои активна формация от разраснали се клетки на доброкачествен тумор - аденохипофизен аденом.
 
Акушерската парализа се дължи на родова травма. Тя се дължи на прекалено силно дърпане на ръчичката на детето от акушера при раждането, което води до увреждане на раменния нервен ствол. Увреждат се различни нерви и съответно се парализират различни мускули на ръката - на мускулите на мишницата, предмишницата или на цялата ръка.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |    следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator