Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииРибеното масло - полезно за сърцето, но без ефект върху мозъка
Рибеното масло - полезно за сърцето, но без ефект върху мозъка

Рибеното масло безспорно е полезно за сърцето, но ново двугодишно проучване сочи, че тази съставка няма ефект върху когнитивната функция. Това е изключително важно откритие, тъй като голям брой хора, голяма част - подлъгани от реклами, приемат рибено масло с мисълта, че последното подобрява умствените способности.

Проучването включвало 748 мъже и жени над 70-годишна възраст без базови когнитивни увреждания. Те били рандомизирани на 200 мг ейкозапентаенова киселина (ЕПК) + 300 мг докозахексаенова киселина (ДХК) или плацебо капсула в продължение на две години.

При нито една от групите не се наблюдавала промяна в умствените споосбности в рамките на проучвателния период. Авторите обобщават, че поне в рамките на тези две години, няма данни за полза от приема на тези две ненаситени мастни киселини. Все пак не се изключва възможността за полза от по-продължително прилагане.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator