Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЯжте ядки! Бадемите, лешниците и други ядки подобряват липидните нива
Яжте ядки! Бадемите, лешниците и други ядки подобряват липидните нива

Консумацията на почти всички видове ядки подобрява кръвните липидни нива и съотношения, води до понижаване на общия и LDL-холестерол. Ползотворните ефекти са в зависимост от поетото количество и са по-изявени при лица с по-високи базови LDL-холестеролови стойности, както и при хора с по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ).

Мета-анализ потвърждава резултатите на по-стари епидемиологични проучвания, според които консумацията на ядки понижава сърдечносъдовия риск, и подкрепя включването на този вид храна към терапевтичните хранителни интервенции за подобряване на кръвните липидни и липопротеинни нива с цел понижаване на този риск.

Неотдавна публикуван обзор на тези проучвания установи, че рискът от коронарна болест на сърцето е с близо 40% по-нисък сред лицата, консумиращи поне 4 порции ядки на седмица.

В настоящия мета-анализ авторите от Loma Linda University (САЩ) изследвали ефекта на ядките върху кръвните липидни нива, както и вариациите на тези ефекти в различните популации, според вида на ядките, според хранителния режим и ИТМ. Били включени 25 проучвания и общо 583 мъже и жени с нормални липидни нива и кръвно налягане, неприемащи липидопонижаващи препарати. Дневната консумация варирала между 23 г до 132 г и включвала различни видове ядки: бадеми, орехи, шам-фъстък и др.

Консумацията на 67 г ядки на ден (средната консумация в 25-те проучвания) била свързана с редукция на общия и LDL-холестерол със съотв. 0.28 и 0.26 mmol/l. Било отчетено и значително подобрение на отношенията LDL/HDL и общ/HDL холестерол. Не били идентифицирани значителни ефекти върху HDL-холестерола и триглицеридите. Все пак последните били понижени при лицата с най-висока консумация на ядки.

Наблюдаваните ефекти били валидни и при двата пола от всички възрастови групи и не се различавали в зависимост от вида на ядките.

Холестерол-понижаващите ефекти били по-изразени сред лицата с по-високи базови LDL-холестеролови нива. Например при нива от <3.36 mmol/l отчетените спадове били средно 0.08 mmol/l, докато при лицата с LDL > 4.14 mmol/l средната редукция била 0.48 mmol/l. Подобна връзка се наблюдавала и в зависимост от индекса на телесната маса - с най-големи спадове при лицата с ИТМ <25 кг/м2.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator