Начало
НачалоМедицинско образование
 
Студентите по медицина публикуват недопустима информация онлайн
Не е рядкост за студентите по медицина да публикуват непрофесионална и дори нелегална информация в социалните сайтове като Facebook, както и в сайтовете за споделяне на медийно съдържание като YouTube. Това сочи анкета, проведена в медицински университети в САЩ.
 
Спонсорирането на медицински учебници може да доведе до повлияване на съдържанието
Д-р Андреас Люнд (University of Copenhagen) установил, че медицински учебник, използван в неговия кампус, е спонсориран от индустрията. Той си задал въпроса: Колко чест е този феномен в датските специализирани и общи медицински учебници, използвани от студентите. Д-р Люнд и неговия колега Peter C Gøtzsche установили, че цели 15% от учебниците се спонсорират от един или повече производители на лекарства и специализирани устройства, като в два случая били установени опити за манипулиране на съдържанието.
 
Медицински университет - София
Медицинският университет - София е най-старата институция у нас за медицинско образование. Законът за създаване на Медицински факултет към Софийския унивеситет е приет през 1917 г, а на 10 април 1918 г. е изнесена първата лекция в МФ. През 1950 г. Медицинският факултет се отделя като самостоятелна структура, като през 1972 г става центърът на новосъздадената Медицинска академия. В началото на 90-те университетът се обособява като Медицински университет - София.
 
Медицински факултет - Тракийски университет
Медицинският факултет към Тракийски университет - Стара загора е разкрит през 1982 г, като част от тогавашната Медицинска академия. През 1995 г. факултетът влиза в състава на новосъздадения Тракийски университет.
 
Медицински университет - Пловдив
Медицинският унивеситет в Пловдив е създаден през 1945 г. като медицински факултет на Пловдивски университет. През 1950 г. се обособява като "Медицинска академия", а през 1972 г. влиза в състава на мегаструктурата "Медицинска академия" с център София. През 1990 г МА се разпада и университетът се обособява като Висш медицински институт (ВМИ) - Пловдив. През 2002 ВМИ - Пловдив се преименува на Медицински университет - Пловдив.
 
Медицински университет - Варна
Медицинският университет във Варна е създаден на 1 октомври 1961 г. МУ - Варна наследява Висшия медицински институт, открит с Указ на Президиума на Народното събрание на НРБ през 1961 г. От създаването на МУ - Варна досега в университета са завършили над 8300 български студенти и около 1000 чужденци от 45 страни. Медицински университет - Варна е основен научен, учебен и лечебен център в Североизточна България и Черноморието.
 
Медицински университет - Плевен
Медицинският университет - Плевен е създаден през 1974 г, като наследява бившата окръжна болница, създадена през 1865 година. Към настоящия момент МУ-Плевен притежава една от най-съвременните бази в България, включваща учебни и лечебни звена.
 
Медицински факултет - Софийски университет (СУ) "Св. Климент Охридски"
През пролетта на 2003 г. по предложение на Ректора проф. Боян Биолчев Академическият съвет на Софийския университет взема решение да възстанови Медицинския факултет. На 1 октомври същата година Академическият съвет гласува и "Проект за разкриване на ново основно звено в СУ – факултет по медицина".
 
     
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator