Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииМалко шоколад за понижаване на холестерола
Малко шоколад за понижаване на холестерола

Консумацията на шоколад може да понижи холестероловите нива при някои хора, сочи мета-анализ. Според анализа, полза от шоколада имат само лицата с рискови фактори за сърдечносъдови заболявания и то при прием на малки количества.

Редица проучвания сочат, че шоколадът може да бъде и полезен. Проучване сред 19 300 лица, публикувано март т.г., установи, че консумиращите най-големи количества имат по-ниско кръвно налягане и понижен риск от инсулт и инфаркт на миокарда в рамките на 10-годишен период.

В новия анализ д-р Hui и колеги от Chinese Academy of Medical Sciences (Пекин) провели литературен анализ и идентифицирали проучвания, изследващи ефектите на какаото върху липидните нива. Били включени 8 проучвания и общо 215 лица. Консумацията на какао била свързана с редукция на общия и LDL-холестерол с около 0.16 mmol/l.

Последващ анализ установил, че полза имат само лицата, консумиращи ниски количества какао, еквивалентни на до 260 мг полифеноли. За ориентировка: 35 г млечен шоколад съдържат 300 мг полифеноли.

Установените ефекти не се наблюдавали при здрави хора, докато при лица с рискови фактори за сърдечносъдови заболявания били установени редукции на LDL и общия холестерол с 0.20 mmol/l.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator