Начало
НачалоЗдравословно хранене
 
Кафето намалява и риска от рак на устната кухина
Редовното пиене на кафе е свързано с 36% редукция на риска от рак на устната кухина и фаринкса, сочи мета-анализ на наблюдателни проучвания, публикуван в Annals of Oncology.
 
Пропускането на закуската е лоша идея
Ново австралийско проучване потвърждава, че пропускането на закуската не е добра идея. Според авторите, практикуването на този лош навик през детството и зрелостта е свързано с наличието на повече сърдечносъдови рискови фактори.
 
Кафето предпазва от подагра при по-възрастни жени
Приемът на няколко чаши кафе на ден в продължение на много години понижава наполовина риска от подагра при жени в постменопаузна възраст, докладват американски лекари.
 
Базираната на животински продукти нисковъглехидратна диета е свързана с повишена смъртност
Базираната на животински продукти нисковъглехидратна диета е свързана с повишена смъртност, а тази, съдържаща в себе си повече растителни продукти - с по-нисък риск от смърт, сочат резултатите на анализ на две проучвания, публикуван в Annals of Internal Medicine.
 
Дефицитът на витамин D - свързан с някои автоимунни заболявания
Нови биологични доказателства сочат, че витамин D може би предпазва от някои автоимунни заболявания и определени видове рак. Според генетичен анализ витаминът взаимодейства с гени, специфични за колоректалния карцином, множествената склероза, тип 1 диабета и други заболявания.
 
Водата - секретното оръжие за отслабване
Консумацията на две чаши вода преди всяко ядене може да спомогне за сваляне на излишните килограми, сочи ново проучване. Тази стратегия е свързана с приемане на 75-90 калории по-малко на ядене, обясняват авторите.
 
Захарните напитки - свързани с метаболитен синдром, диабет
Консумацията на подсладени със захар напитки, дори и 1 чаша на ден, е значително свързана с развитие на метаболитен синдром и диабет тип 2, сочи проучване. Авторите му отбелязват, че тази зависимост не се дължи напълно на напълняването.
 
Високият прием на фруктоза е свързан с повишено кръвно налягане
Високият прием на фруктоза по формата на добавена захар е независимо свързан с повишено кръвно налягане, сочат резултати на крос-секционален анализ на данни от National Health and Nutrition Examination Survey
 
Консумацията на кафе и чай намалява сърдечносъдовия риск
Най-ново проучване върху ефектите на чая и кафето върху човешкия организъм сочи, че умерената консумация на тези две напитки намалява коронарния сърдечен риск, но няма почти никакъв ефект срещу инсулт. Чаят, от своя страна, е свързан с редуциране на коронарната смъртност.
 
Замяната на белия ориз с кафяв намалява риска от диабет тип 2
Замяната на белия ориз с кафяв или други пълнозърнести храни е свързана с понижение на риска от диабет тип 2, сочат резултатите на няколко проучвания. Били включени около 40 хиляди мъже и 160 000 жени.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator