Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииДефицитът на витамин D - свързан с някои автоимунни заболявания
Дефицитът на витамин D - свързан с някои автоимунни заболявания

Нови биологични доказателства сочат, че витамин D може би предпазва от някои автоимунни заболявания и определени видове рак. Според генетичен анализ витаминът взаимодейства с гени, специфични за колоректалния карцином, множествената склероза, тип 1 диабета и други заболявания.

Проучването е публикувано в Genome Research. Авторите анализирали свързването на витамин D рецептори към генни региони, свързани с различни заболявания. Било установено повишено свързване към гени за множествена склероза, болест на Крон, лупус, ревматоиден артрит, колоректален рак и хронична лимфоцирна левкемия. Според авторите, именно витамин D участва в регулацията на тези горещи гени.

Ролята на суплементацията с витамин D като начин за превенция на тези заболявания все още не е добре известна. Експозицията на слънчева светлина е ефективен начин за повишаване на кръвните нива на витамина; храни, богати на нутриента, са: мазни риби, мляко и др.

Повечето хора обаче не получават необходимите количества чрез храната, а повишената употреба на слънчеви протектори намалява и синтезираните от тялото количества. Според различни преценки и изследвания, около 50% от зрялото население на САЩ имат дефицит на витамина.

Настоящите препоръки за прием на витамин D са:
- 200 IU/ден за лица до 50-годишна възраст
- 400 IU/ден za лица между 51- и 70-годишна възраст
- 600 IU/ден за лица над 70

Редица експерти обаче смятат, че по-горните дози са твърде ниски и препоръчват прием от около 2 000 UI/ден. Кръвните нива на витамина се измерват под формата на 25-хидроксивитамин D. Нива под 20 нг/мл се считат като дефицит.

Д-р Edward Giovannucci от Harvard School of Public Health смята, че нива на 25-хидроксивитамин D между 30 и 40 ng/ml са може би достатъчни за намаляване на риска от автоимунни заболявания и някои видове рак.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator