Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииКонсумацията на кафе и чай намалява сърдечносъдовия риск
Консумацията на кафе и чай намалява сърдечносъдовия риск

Най-ново проучване върху ефектите на чая и кафето върху човешкия организъм сочи, че умерената консумация на тези две напитки намалява коронарния сърдечен риск, но няма почти никакъв ефект срещу инсулт. Чаят, от своя страна, е свързан с редуциране на коронарната смъртност.

Холандски лекари анализирали над 35 000 участници в проучването EPIC. Резултатите са публикувани в Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Връзката между кафето и сърдечната коронарна болест имала U-форма - най-значителен протективен ефект бил установен при консумация от 2 до 4 чаши на ден. При чая връзката била линеарна с най-нисък риск при консумация над 6 чаши на ден. Но дори и 3 до 6 били свързани с почти 50% снижение на риска от коронарна смърт.

Резултатите са приложими само за филтърното кафе и черния чай, които се употребяват широко в Холандия отбелязват авторите.

Кафето съдържа няколко биологично активни субстанции, които биха могли да увеличат сърдечносъдовия риск, повишавайки холестерола и намалявайки инсулиновата чувствителност. От друга страна, черната напитка съдържа и вещества с антиоксидантна активност, намалящи този риск.

Чаят съдържа флавоноиди, които са антиоксиданти, но подлежащите механизми не са напълно ясни.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator