Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииКафето намалява и риска от рак на устната кухина
Кафето намалява и риска от рак на устната кухина

Редовното пиене на кафе е свързано с 36% редукция на риска от рак на устната кухина и фаринкса, сочи мета-анализ на наблюдателни проучвания, публикуван в Annals of Oncology.

Настоящият анализ потвърждава резултатите, получени от сходно проучване на същия екип от Istituto di Ricerche Farmacologiche (Милано), но хвърля светлина относно връзката между приема на кафе и други ракови заболявания на храносмилателния и дихателния тракт (вкл. на хранопровода и ларинкса).

Мета-анализът установил, че най-запалените почитатели на черната напитка имат цели 36% намален риск от рак на устната кухина и фаринкса. В чаши кафе на ден протективният ефект е най-явен при консумация на поне 3 чаши, обясняват италианските лекари.

Не била установена връзка между приема на кафе и риска от рак на хранопровода и ларинкса.

Според изследващия екип, кафето съдържа множество вещества с антиоксидантно действие, чието количество варира според типа на кафето (Арабика или Робуста), печенето и начина на приготвяне. Ароматната напитка включва в състава си хлорогенни киселини, кафестол, кахвеол, за които се знае, че намаляват генотоксичността на някои канцерогени.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator