Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЗамяната на белия ориз с кафяв намалява риска от диабет тип 2
Замяната на белия ориз с кафяв намалява риска от диабет тип 2

Замяната на белия ориз с кафяв или други пълнозърнести храни е свързана с понижение на риска от диабет тип 2, сочат резултатите на няколко проучвания. Били включени около 40 хиляди мъже и 160 000 жени.

По-високият прием на бял ориз (>5 порции на седмица срещу <1 на месец) бил свързан с около 17% повишен риск от диабет тип 2. Обратно, този риск бил по-нисък с 11% при прием на кафяв ориз (>2 порции на седмица срещу < 1 на месеца).

Авторите изчислили, че замяната на 50 г/ден суров бял ориз с еквивалентно количество кафяв е свързана с общо 16% снижаване на риска от диабет тип 2. При замяна на белия ориз с пълнозърнести храни като цяло - той бил още по-нисък - с около 36%.

Замяната на белия ориз с кафяв или пълнозърнести храни може би намалява риска от диабет тип 2. Това подкрепя досегашните литературни данни, според които повечето въглехидрати трябва да идват от пълнозърнести източници, се обобщава в статията, публикувана в Archives of Internal Medicine.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator