Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииКафето предпазва от подагра при по-възрастни жени
Кафето предпазва от подагра при по-възрастни жени

Приемът на няколко чаши кафе на ден в продължение на много години понижава наполовина риска от подагра при жени в постменопаузна възраст, докладват американски лекари.

Д-р Чой и колеги преди време установиха, консумацията на кафе намалява риска от подагра при мъже, а сега Чой и колеги установяват същата зависимост и за женския пол, особено при жените в напредналата възраст, лишени от влиянията на естрогена върху нивата на пикочна киселина. Подаграта е рядка при млади жени, но с честота 1 на 20 след настъпване на менопаузата.

Авторите анализирали 89 433 жени от Nurses' Health Study. Били идентифицирани 869 случая на подагра. Била установена следната зависимост:

1-3 чаши кафе на ден = 22% понижен риск от подагра
4 или повече чаши кафе на ден = 57% понижен риск от подагра

Било установено, че кофеинизираните чайове и други напитки не са свързани със същата полза, докато безкофеиновото кафе също намалява риска от подагра. Това означава, че други съставки на кафето, а не кофеинът, играят превантивна роля.

Все пак авторите не смятат, че възрастните жени трябва да започнат да се наливат с кафе, тъй като последното е свързано с повишаване на кръвното налягане и загуба на калций.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator