Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииВисокият прием на фруктоза е свързан с повишено кръвно налягане
Високият прием на фруктоза е свързан с повишено кръвно налягане

Високият прием на фруктоза по формата на добавена захар е независимо свързан с повишено кръвно налягане, сочат резултати на крос-секционален анализ на данни от National Health and Nutrition Examination Survey

Нарастването на честотата на хипертонията успоредно следва постепенното увеличаване на консумацията на фруктоза в развитите страни, отбелязват авторите.

Те анализрали данни от 4528 лица без история на хипертония. Средният прием на фруктоза бил 74 г/ден (еквивалент на 2.5 подсладени безалкохолни напитки на ден). Приемът на фруктоза >74 г/ден бил свързан повишени нива на кръвното налягане.

Повишеният риск, свързан с прием на фруктоза >74 г, бил:

- 26% при гранична стойност (cut-off) 135/85 mm Hg Или повече, 30% за гранична стойност от 140/90 mm Hg или повече, 77% при гранична стойност 160/100 mm Hg или повече.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator