Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЗахарните напитки - свързани с метаболитен синдром, диабет
Захарните напитки - свързани с метаболитен синдром, диабет

Консумацията на подсладени със захар напитки, дори и 1 чаша на ден, е значително свързана с развитие на метаболитен синдром и диабет тип 2, сочи проучване. Авторите му отбелязват, че тази зависимост не се дължи напълно на напълняването.

Съдържанието на високи количества бързо абсорбиращи се въглехидрати в тези напитки, заедно с редовната им консумация, може да повиши риска от метаболитен синдром и диабет тип 2. Най-вероятно високият гликемичен товар води до инсулинова резистентност, бета-клетъчна дисфункция и възпаление.

Лекари от Harvard School of Public Health анализирали проучвания от медицинската база данни MEDLINE. Били включени 8 проучвания - над 300 000 участници и 15 000 случая на диабет. Като висока консумация бил дефиниран приемът на 1-2 чаши на ден, а като ниска - 0 до 1 чаши на месец.

Рискът от диабет тип 2 при най-високата група бил с 26% повишен, а рискът от метаболитен синдром - 20%. Авторите отбелязват, че фруктозата, която присъства в големи количества в някои подсладени напитки, може също да доведе до натрупване на абдоминална мастна тъкан и ектопично депониране на мазнина. И двата феномена са свързани с развитието на дисметаболитно състояние с повишен риск от диабет тип 2 и сърдечносъдово заболяване.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator