Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статии
 
Водата - секретното оръжие за отслабване
Консумацията на две чаши вода преди всяко ядене може да спомогне за сваляне на излишните килограми, сочи ново проучване. Тази стратегия е свързана с приемане на 75-90 калории по-малко на ядене, обясняват авторите.
 
Захарните напитки - свързани с метаболитен синдром, диабет
Консумацията на подсладени със захар напитки, дори и 1 чаша на ден, е значително свързана с развитие на метаболитен синдром и диабет тип 2, сочи проучване. Авторите му отбелязват, че тази зависимост не се дължи напълно на напълняването.
 
Високият прием на фруктоза е свързан с повишено кръвно налягане
Високият прием на фруктоза по формата на добавена захар е независимо свързан с повишено кръвно налягане, сочат резултати на крос-секционален анализ на данни от National Health and Nutrition Examination Survey
 
Консумацията на кафе и чай намалява сърдечносъдовия риск
Най-ново проучване върху ефектите на чая и кафето върху човешкия организъм сочи, че умерената консумация на тези две напитки намалява коронарния сърдечен риск, но няма почти никакъв ефект срещу инсулт. Чаят, от своя страна, е свързан с редуциране на коронарната смъртност.
 
Замяната на белия ориз с кафяв намалява риска от диабет тип 2
Замяната на белия ориз с кафяв или други пълнозърнести храни е свързана с понижение на риска от диабет тип 2, сочат резултатите на няколко проучвания. Били включени около 40 хиляди мъже и 160 000 жени.
 
Малко шоколад за понижаване на холестерола
Консумацията на шоколад може да понижи холестероловите нива при някои хора, сочи мета-анализ. Според анализа, полза от шоколада имат само лицата с рискови фактори за сърдечносъдови заболявания и то при прием на малки количества.
 
Преработените меса, а не натуралното червено месо, покачват риска от сърдечносъдови заболявания и диабет
Първо по рода си проучване сочи, че консумацията на непреработено червено месо не е свързано с повишен риск от коронарна болест на сърцето и диабет. За сметка на това, консумацията на 50 преработено месо (еквивалента на един хот-дог) е свързано със съотв. 42% и 19% повишение на този риск.
 
Някои газирани напитки може би предпазват от формиране на оксалатни камъни в бъбреците
Някои газирани напитки може би могат да предотвратят формирането на едни от най-честите бъбречни камъни, а именно - оксалатните, сочи проучване.
 
Яжте ядки! Бадемите, лешниците и други ядки подобряват липидните нива
Консумацията на почти всички видове ядки подобрява кръвните липидни нива и съотношения, води до понижаване на общия и LDL-холестерол. Ползотворните ефекти са в зависимост от поетото количество и са по-изявени при лица с по-високи базови LDL-холестеролови стойности, както и при хора с по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ).
 
Рибеното масло - полезно за сърцето, но без ефект върху мозъка
Рибеното масло безспорно е полезно за сърцето, но ново двугодишно проучване сочи, че тази съставка няма ефект върху когнитивната функция. Това е изключително важно откритие, тъй като голям брой хора, голяма част - подлъгани от реклами, приемат рибено масло с мисълта, че последното подобрява умствените способности.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator