Начало
НачалоЗдравословно хранене
 
Западният тип хранителен режим - свързан с бъбречна дисфункция
Западният тип диета е свързан с повишен риск от развитие на микроалбуминурия (екскреция на малки количества албумин с урината) и бърз спад на бъбречната функция, сочи проучване, публикувано във февруарския брой на American Journal of Kidney Diseases.
 
Отново свързват плодовете и зеленчуците с понижен сърдечен риск
Много голямо проучване потвърждава протективния ефект на зеленчуците и плодовете срещу исхемична болест на сърцето. Според проучването EPIC-Heart, консумиращите поне 8 порции плодове и зеленчуци на ден имат 22% понижен риск от сърдечна смърт.
 
Рибеното масло не ускорява отслабването
Приемът на рибено масло под формата на капсули не ускорява загубата на телесна маса при лица, които вече провеждат диета и редовни физически упражнения, докладват лекари в American Journal of Clinical Nutrition.
 
Транс-мазнина в млечните продукти намалява риска от диабет
Високите циркулиращи нива на транс-палмитолеинова киселина, срещаща се във високо количество в млечните продукти, са свързани с понижен риск от захарен диабет и метаболитен синдром, сочи проучване.
 
Обядът пред компютъра е свързан с приема на повече калории
Хапването пред компютъра е свързано с повишаване на апетита, особено за сладки неща, сочи малко проучване, включващо 44 мъже и жени. В лабораторен експеримент било установено, че обядващите пред компютъра консумират повече бисквити спрямо лицата без допълнително занимание по време на хранене.
 
Сокът от нар - полезен при пациенти на хемодиализа
Приемът на сок от нар - поне няколко чаши на седмица, е свързан с понижен риск от инфекция при пациенти на хемодиализа. Инфекциите са втората по честота причина за смърт сред тази популация. Това сочат резултатите на израелско проучване, представено на годишната среща на Американското Дружество по Нефрология.
 
Диетите, богати на протеини и храни с нисък гликемичен индекс, са най-ефективни за поддържане на загубата на тегло
Ново проучване, изследващо начините за поддържане на загубеното чрез калорийно-рестриктивна диета тегло , сочи, че високопротенната и нискогликемична диета е значително по-ефективна от останалите хранителни режими.
 
Приемът на фруктоза е свързан с повишен риск от подагра
Консумацията на подсладени със захар напитки, портокалов сок и фруктоза е свързана с повишен риск от подагра, сочи анализ на Nurses' Health Study.
 
Високонитратната диета може би е полезна за остаряващия мозък
Приемът на високонитратни храни от по-възрастни индивиди води до подобряване на регионалното мозъчно кръвоснабдяване в ключови области, свързани екзекутивните функции (планиране, абстрактно мислене и др.)
 
Мононенаситените мазнини покачват HDL- и свалят LDL-холестерола
Добавянето на моненаситени мазнини към хранителния режим може да спомогне за покачване на HDL- и сваляне на LDL-холестерола, сочи проучване, публикувано в Canadian Medical Association Journal.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator