Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииРибеното масло не ускорява отслабването
Рибеното масло не ускорява отслабването

Приемът на рибено масло под формата на капсули не ускорява загубата на телесна маса при лица, които вече провеждат диета и редовни физически упражнения, докладват лекари в American Journal of Clinical Nutrition.

Екип от The Cooper Institute в Далас изследвал група пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, записани в програма за отслабване, включваща физическо натоварване и диета. Лицата, приемащи омега-3 мастни киселини нямали по-изразена загуба на мастна тъкан спрямо третираните с плацебо капсули.

Омега-3 мастните киселини водят до загуба на тегло при животни, но проучванията сред хора имат противоречиви резултати.

Д-р ДеФина и колеги рандомизирали 128 лица със затлъстяване и наднормено тегло на капсули с рибено масло (3 грама омега-3 мастни киселини) или с плацебо съдържание всеки ден в продължение на 24 седмици. Участниците били инструктирани да провеждат до 150 мин/седмица аеробно натоварване и до 20-30 мин силови упражнения поне два пъти седмично.

В края на проучването средната загуба на телесна маса било 5.2 кг в омега-3 групата срещу 5.8 кг в плацебо групата. Пациентите и в двете групи постигнали загуба над 5% от телесната си маса. Нямало междугрупова разлика и стойностите на кръвното налягане и холестерола. Нивата на омега-3 мастни киселини в кръвта на лицата в активната група се повишили до стойности, за които се смята, че имат позитивен сърдечносъдов ефект.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator