Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЗападният тип хранителен режим - свързан с бъбречна дисфункция
Западният тип хранителен режим - свързан с бъбречна дисфункция

Западният тип диета е свързан с повишен риск от развитие на микроалбуминурия (екскреция на малки количества албумин с урината) и бърз спад на бъбречната функция, сочи проучване, публикувано във февруарския брой на American Journal of Kidney Diseases.

Проучването сравнило 3 типа диети: западен тип - богата на червени и преработени меса, наситени мазнини и прости въглехидрати; "благоразумен" тип диета - богата на плодове, зеленчуци, риба, птичи меса и пълнозърнести храни; DASH диета (Dietary Approach to Stop Hypertension).

Западният тип хранителен режим бил свързан с 2.17 пъти повишен риск от микроалбуминурия и 77% повишен риск от бърз спад на изчислената гломерулна филтрация с поне 3ml/min/1.73m2/година. DASH диетата била свързана с понижен риск от бърз спад на гломерулната филтрация (45%).

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator