Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияСокът от нар - полезен при пациенти на хемодиализа
Сокът от нар - полезен при пациенти на хемодиализа

Приемът на сок от нар - поне няколко чаши на седмица, е свързан с понижен риск от инфекция при пациенти на хемодиализа. Инфекциите са втората по честота причина за смърт сред тази популация. Това сочат резултатите на израелско проучване, представено на годишната среща на Американското Дружество по Нефрология.

Изралеските лекари използвали продукт от нар, маркетиран от Naturafood. Тази марка била избрана заради най-високото съдържание на полифенолови антиоксиданти. Изобщо сокът от нар съдържа едни от най-високите стойности на полифеноли, обясняват израелците.

Те предположили, че хранителният режим, богат на антиоксиданти, би бил полезен за пациентите с бъбречна недостатъчност, тъй като тази популация често има повишени нива на свободни радикали при циркулирането на кръвта в диалзния апарат.

В проучването 101 пациенти били рандомизирани на смес, съдържаща или несъдържаща сок от нар. Приемът на сок от нар поне половин чаша три пъти седмично в продължение на година бил свързан с редукция на възпалителните молекули в кръвта. Била отчетена и редукция на хоспитализациите, най-вече по повод инфекции. По-конкретно бил отбелязан 40-процентно понижение на риска от първа хоспитализация и 80-процентно на риска от втора.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator