Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииМононенаситените мазнини покачват HDL- и свалят LDL-холестерола
Мононенаситените мазнини покачват HDL- и свалят LDL-холестерола

Добавянето на моненаситени мазнини към хранителния режим може да спомогне за покачване на HDL- и сваляне на LDL-холестерола, сочи проучване, публикувано в Canadian Medical Association Journal.

Проучването включвало 24 лица над 18-годишна възраст с умерено повишен холестерол. Авторите изследвали ефектите на мононенаситените мазнини, добавени към високо-фибров вегетариански хранителен режим.

Участниците били подложени на 1-месечна стандартна диета, богата на нисконаситени мазнини, която често се предписва за понижаване на холестерола. След това пациентите провели още един месец същата диета, но при 1/2 13% от въглехидратите били заменени с мононенаситени мазнини (слънчогледово олио, авокадо)

В края на този месец и при двете групи били отчетени сходни спадове на LDL-холестерола - с около 20%. Общата LDL редукция в рамките на двата месеца била 35% - сходна с тази, индуцирана от приема на статини.

При пациентите, приемащи мононенаситени киселини, обаче било отчетено повишение на HDL-холестерола с 12%, докато при сравнителната група не била измерена промяна. При първата група имало и подобрение в нивата на С-реактивен протеин, който е маркер на възпалението в кръвоносните съдове.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator