Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииПриемът на фруктоза е свързан с повишен риск от подагра
Приемът на фруктоза е свързан с повишен риск от подагра

Консумацията на подсладени със захар напитки, портокалов сок и фруктоза е свързана с повишен риск от подагра, сочи анализ на Nurses' Health Study.

Д-р Choi и колеги от Boston University School of Medicine анализирали данни от Nurses' Health Study (американско проспективно кохортно проучване, проведено между 1984 и 2006 г.). 78 906 жени представили информация относно техния прием на напитки и фруктоза.

В хода на проучването били докладвани 778 случая на подагра. Консумацията над 1 чаша подсладена със захар (или фруктоза) напитка на ден била свързана с 74% повишен риск от подагра, а приемът на 2 или повече чаши на ден - с 2.39 пъти повишен риск.

Консумацията на портокалов сок била свързана с 41% и 142% повишен риск в зависимост от броя чаши на ден (1 или 2).

Жените, приемащи най-много фруктоза (най-високата квинтила консумация) имали 62% повишен риск от подагра (спрямо най-ниската квинтила) консумация.

Механизмът, по-който фруктозата участва в патологията на подаграта, е добре изяснен. Фруктозата води до бързо повишение в серумните нива на пикочна киселина и повишена пуринова синтеза. Този ефект е доста по-голям при лицата с хиперурикемия или история за подагра.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator