Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииВисоконитратната диета може би е полезна за остаряващия мозък
Високонитратната диета може би е полезна за остаряващия мозък

Приемът на високонитратни храни от по-възрастни индивиди води до подобряване на регионалното мозъчно кръвоснабдяване в ключови области, свързани екзекутивните функции (планиране, абстрактно мислене и др.)

В проведено проучване, консумиращите високи дози нитрат-съдържащи храни и напитки имали повишени плазмени нитритни нива и регионален церебрален кръвоток на перфузионната магнитно-резонансна томография.

Нитратите се превръщат от бактериите в устната кухина в нитрит, който има съдоразширяващи свойства в човешката циркулация, особено в хипоксични състояния. Нитрите от нитратите, приети с храната, намаляват кръвното налягане и подобряват физическата издържливост, отбелязват авторите.

Те изследвали ефектите на високонитратна диета върху мозъчната перфузия при здрави възрастни лица. Високонитратният хранителен режим бил свързан със значително по-високи плазмени нитритни и нитратни нива спрямо нисконитратната диета. Първата била свързана и с повишен церебрален кръвоток в рамките на бялото вещество на фронталните лобове, двустранно. Това с области, за които се смята, че са особено рискови за исхемия при възрастните лица.

Богати на нитрати са храни като листни зеленчуци (спанак, целина и броколи), сокът от червено цвекло.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator