Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииТранс-мазнина в млечните продукти намалява риска от диабет
Транс-мазнина в млечните продукти намалява риска от диабет

Високите циркулиращи нива на транс-палмитолеинова киселина, срещаща се във високо количество в млечните продукти, са свързани с понижен риск от захарен диабет и метаболитен синдром, сочи проучване.

Авторите му цитират няколко скорошни наблюдателни проучвания, в които лицата, консумирали повече млечни продукти, имали по-ниски рискове от инсулинова резистентност и диабет.

Механизмът на този протективен механизъм не е изяснен. Транс-палмитолеиновата мастна киселина е относително уникална за млечните храни; тъй като човекът не може да я синтезира, външният прием е единственият начин за нейното набавяне.

Настоящото проучване потвърждава, че лицата с високи нива на мастната киселина имат значително по-нисък риск от захарен диабет и от други фактори на метаболитния синдром.

Лекари от Harvard School of Public Health измерили нивата на циркулираща транс-палмитолеинова киселина в 3736 лица. Последната съставлявала само 1% от общото количество циркулиращи мастни киселини и била силна свързана с консумацията на млечни продукти.

Транс-палмитолеиновата киселина била свързана с по-високи HDL-холестеролови нива и по-ниски триглицериди и отношение общ/HDL-холестерол. Мастната киселина била свързана с по-ниска честота на инсулинова резистентност и риск от новодиагностициран захарен диабет. Относно последния разликата в риска била над 3 пъти между лицата с най-ниски и високи нива на киселината в кръвта.

Друго проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, също засяга млечния въпрос. Лекари от Wageningen University (Холандия) провели мета-анализ на 17 проспективни проучвания, изследващи връзката между консумацията на мляко и млечни продукти и риска от сърдечносъдово заболяване, инсулт, смърт.

Холандците наблюдавали лека обратна връзка между млечния прием и риска от сърдечносъдово заболяване. Консумацията на мляко била свързана с 6% понижен сърдечносъдов риск, но не и с повлияване на риска от коронарна болест на сърцето и общата смъртност.

Авторите обобщават, че въз основа на този мета-анализ не може да се определи дали млякото е подходящо за намаляване на сърдечносъдовия риск, но поне може да се каже, че приемът на мляко и млечни храни не е вредно.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator