Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииОтново свързват плодовете и зеленчуците с понижен сърдечен риск
Отново свързват плодовете и зеленчуците с понижен сърдечен риск

Много голямо проучване потвърждава протективния ефект на зеленчуците и плодовете срещу исхемична болест на сърцето. Според проучването EPIC-Heart, консумиращите поне 8 порции плодове и зеленчуци на ден имат 22% понижен риск от сърдечна смърт.

В проучването 1 порция била дефинирана като 80 г. зеленчук или плод - малък банан, средна ябълка или малък морков.

Проучването EPIC-Heart включвало 313 мъже и жени без прекаран инфаркт на миокарда или инсулт от 8 европейски страни. В рамките на проследителен период от средно 8.4 години били регистрирани 1636 смъртни случая следствие на исхемична болест на сърцето. Според резултатите, всяка порция плод или зеленчук била е свързана с 4% по-нисък риск от фатално сърдечно заболяване.

Едно от възможните обяснения за ползотворния ефект на плодовете и зеленчуците е наличието на различни антиоксидантни микронутриенти в тях, които намаляват оксидативните увреждания. Това е хипотеза, която не се поддържа от предишни големи рандомизирани проучвания с добавки, съдържащи микронутриенти. Авторите на настоящото проучване обясняват, че консумацията на добавки и на плодове/зеленчуци не са еквивалентни, тъй като последните може би съдържат други компоненти с кардиопротективен ефект.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator