Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статии
 
Захарните напитки - свързани с отлагане на опасна мастна   тъкан
Приемът на литър обикновена кола на ден повишава нивата на мазнини в черния дроб, мускулите и коремните органи, сочи проучване. Според авторите,тук не става въпрос само за надебеляване, а за отлагане на грешните мазнини на грешните места.
 
Някои вещества, приемани с храната, са свързани с мозъчния обем и когнитивната функция
Проучване сред относително здрави лица в напреднала възраст сочи, че хранителните режими, богати на някои витамини и омега-3 мастни киселини, са свързани със по-добра умствена функция и по-слабо изразена мозъчна атрофия.
 
Преяждането и солта са истинските виновници за повишения риск от инсулт
Общото качество на хранителния режим и балансът между калорийния прием и разход изглежда са по-важни детерминанти за риска от инсулт спрямо самите консумирани храни и нутриенти, сочи обзор, публикуван в Lancet Neurology.
 
Шоколадът може и да не съсипе диетата: проучване
Ново проучване сочи, че е възможно да се отслабва и да се приема шоколад всеки ден. Жени със затлъстяване консумирали малко шоколад и други сладки изделия заедно със здравословен хранителен режим и изгубили около 5 кг от теглото си в рамките на 5 месеца.
 
Богатият на калий хранителен режим понижава риска от инсулт
Лицата, които консумират големи количества богати на калий храни, имат понижен риск от инсулт, сочи анализ на 10 международни проучвания, включващ над 200 000 лица на средна и напреднала възраст.
 
Преработеното червено месо - свързано с тип 2 диабет
Приемът на преработено червено месо е свързан с повишен риск от развитие на диабет тип 2, сочат резултатите на обновен мета-анализ на 3 големи кохорти от 3 проучвания.
 
Суроватъчният протеин - може би полезен при отслабване
Не всички протеини са еднакви, когато става въпрос за отслабване, сочи ново изследване. Суроватъчният (млечният) протеин е по-ефективен от соевия при целящите отслабване.
 
Зеленият чай намалява холестерола, но с малко
Консумацията на зелен чай намалява LDL-холестерола, сочи нов мета-анализ. Това може би обяснява защо ароматната напитка е свързана с по-нисък риск от сърдечносъдово заболяване, докладват китайски изследователи.
 
Захарните напитки повишават сърдечносъдовия риск
Малко проучване, включващо мъже под 50-годишна възраст сочи, че дори умерената консумация на сода и други съдържащи захари напитки, води до повишение на маркерите за сърдечносъдов риск.
 
Диетичните напитки индуцират затлъстяване при възрастните потребители
Схващането, че диeтичните безалкохолни напитки са добра алтернатива на силно подсладените напитки, може да се окаже опасно погрешно, според резултатите на San Antonio Longitudinal Study of Aging, докладвани на 71-те Научни сесии на Американската Диабетна Асоциация.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |    следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator