Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЗахарните напитки - свързани с отлагане на опасна мастна тъкан
Захарните напитки - свързани с отлагане на опасна мастна тъкан

Приемът на литър обикновена кола на ден повишава нивата на мазнини в черния дроб, мускулите и коремните органи, сочи проучване. Според авторите,тук не става въпрос само за надебеляване, а за отлагане на грешните мазнини на грешните места.

Д-р Richelsen и колеги от Университета Орхус стигнали до това заключение, след като накарали 47 лица със затлъстяване или наднормено тегло да приемат различни напитки в продължение на 6-месечен период: литър вода, мляко, диетична кола, обикновена кола.

Тази група била избрана нарочно, тъй като лицата със затлъстяване и наднормено тегло са по-чувствителни на хранителните промени спрямо лицата с нормално тегло.

В края на изследването консумиращите обикновена кола имали 25% повече висцерална мазнина, удвоено количество мазнини в черния дроб и мускулите. Такива промени в повечето проучвания са свързани с риск от развитие на метаболитен синдром, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и неалкохолно чернодробно заболяване.

Американската Кардиологична Асоциация препоръчва приема на не повече от 3 кутийки кола и сходни напитки на седмица.

Настоящото проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установило още, че приемащите кола не наддали повече на тегло спрямо останалите групи. Едно от обясненията е, че участниците може да са намалили приема на калории от други източници. Изследователите обясняват и че колата в Европа като цяло е различна от тази в САЩ. В страни като Дания колата се подслажда със захар, докато в САЩ - с фруктозен царевичен сироп.

Това може би има значение, тъй като научни данни сочат, че именно фруктозната част в захарната молекула е главният виновник за индуцирането мастна синтеза в черния дроб.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator