Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииБогатият на калий хранителен режим понижава риска от инсулт
Богатият на калий хранителен режим понижава риска от инсулт

Лицата, които консумират големи количества богати на калий храни, имат понижен риск от инсулт, сочи анализ на 10 международни проучвания, включващ над 200 000 лица на средна и напреднала възраст.

Всяко 1000-мг покачване на дневния калиев прием било свързано с 11% понижение на риска от инсулт през следващите 14 години.

Имайки предвид, че богатите на калий храни са главно здравословни такива - боб, плодове, зеленчуци, млечни продукти, настоящото откритие е още една причина тези храни да се консумират повече.

В настоящия анализ калият бил свързан с понижен риск от исхемичен, но не и хеморагичен инсулт. Ако наистина калият предпазва само от исхемичен инсулт, то това означава, че се касае за механизми, различни от по-добрия контрол на кръвното налягане.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator