Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииШоколадът може и да не съсипе диетата: проучване
Шоколадът може и да не съсипе диетата: проучване

Ново проучване сочи, че е възможно да се отслабва и да се приема шоколад всеки ден. Жени със затлъстяване консумирали малко шоколад и други сладки изделия заедно със здравословен хранителен режим и изгубили около 5 кг от теглото си в рамките на 5 месеца.

Трябва да се отбележи, че проучването е спонсорирано от производител на сладки изделия, а двама от авторите са служители във въпросната компания. Външни изследователи предупреждават, че липсата на контролна група опорочава резултатите, тъй като не се знае колко кг биха загубили тези, които се въздържат от сладки продукти.

Шоколадът е силно желана храна, обяснява Дебра Кийст от Food & Nutrition Database Research. Тя не смята, че първият е толкова ефективен, колкото други храни, богати на протеини и фибри. Последните засищат в по-голяма степен отколкото шоколада.

Да се прехвърлим на настоящото проучване с всичките му условности, които споменахме по-горе. То включвало 33 жени с наднормено тегло и затлъстяване, които били подложени на диета с ограничен брой калории - 1500 - 1800 ккал на ден.

На 1/2 от участниците бил даван тъмен шоколад - 90 калории на ден, и какао без захар за закуска. Останалите жени консумирали храни със сладък корен и също какаови напитки без захар.

В рамките на 4 месеца жените от двете групи отслабнали със средно 5 кг. Авторите обобщават, че за успешно отслабване не необходимо тотално премахване на шоколада и други сладки храни от хранителния режим. Приемът на малки количества сладко може да намали неистовия глад за повече сладко, допълват още те.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator