Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЗахарните напитки повишават сърдечносъдовия риск
Захарните напитки повишават сърдечносъдовия риск

Малко проучване, включващо мъже под 50-годишна възраст сочи, че дори умерената консумация на сода и други съдържащи захари напитки, води до повишение на маркерите за сърдечносъдов риск.

В проучване дори само 3 седмици консумация на захарни напитки довели до негативни ефекти върху LDL-холестероловите частици, глюкозата на гладно и С-реактивния протеин. Най-важното в случая е, че участниците били с нормално тегло, което означава, че ефектът на тези напитки се простира отвъд лицата с наднормено тегло.

Проучването включвало 29 мъже, консумиращи напитки с вариращи количества фруктоза, глюкоза и обикновена захар. Количествата варирали от 40 грама фруктоза или глюкоза до 80 грама фруктоза, глюкоза или захароза. Една от групите приемала ниски количества фруктоза.

Било отчетено значително покачване на глюкозата на гладно и hsC-реактивен протеин - съотв. с 4-9% и 60-109%. При високофруктозната група било отчетено намаляване на размера на LDL частиците с .51 nm, а при високозахарозната - с 43 nm. Това сочи, че и фруктозата води до появата на по-атерогенни LDL частици.

Авторите обобщават, че дори и по-малките количества (40 грама захар на ден) под формата на на напитки водят до негативни промени в маркерите за сърдечносъдов риск като големина на LDL частиците, отношение талия/ханш, глюкоза на гладно и възпалителни маркери. А тези 40 грама предоставят само 6.5% от енергийните нужди на организма.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator