Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииПреяждането и солта са истинските виновници за повишения риск от инсулт
Преяждането и солта са истинските виновници за повишения риск от инсулт

Общото качество на хранителния режим и балансът между калорийния прием и разход изглежда са по-важни детерминанти за риска от инсулт спрямо самите консумирани храни и нутриенти, сочи обзор, публикуван в Lancet Neurology.

Като цяло, двете най-големи заплахи за здравето и фактори за развитието на инсулт са преяждането и прекомерната консумация на сол, докладват д-р Hankey и колеги от Royal Perth Hospital (Австралия).

Тези два фактора за нормален отговор към абнормната околна среда, която предразполага към по-голям прием и по-малък разход на енергия в развитите и все повече в развиващите се страни.

Между 1970 и 2008 г. в страните с висок БВП се наблюдава спад на инсулта с около 42%, главно като резултат на кампаниите сред обществото относно опасностите, които крият високото кръвно налягане, високият холестерол и тютюнопушенето.

В по-бедните страни обаче инсултът се е увеличил с над 100% в рамките на този период. Това повишение съвпада с промените в храната и начина на живот в тези страни, свързани с индустриализацията и урбанизацията.

В настоящия обзор австралийците анализират данните, които свързват хранителния режим с риска от инсулт. За тази цел те провели търсене в PubMed и идентифицирали статии по темата, публикувани между 1970 и 2011 г.

Голяма част от проучванията били противоречиви, главно заради факта, че повечето били епидемиологични и респективно - податливи на методологични грешки, шанс, съпътстващи фактори и грешки в измерванията. Например едно наблюдателно проучване сочи, че спазването на специфична здравословна диета покачва риска от инсулт, докато друго сочи противоположния ефект.

Д-р Hankey и колеги установили следните ефекти на индивидуалните храни и напитки върху риска от инсулт:

Риба: 3 порции на ден са свързани с 6% понижен риск

Плодове и зеленчуци: >5 порции на ден - 26% понижен риск

Месо: Всяка порция на ден - с 24% повишен риск

Обезмаслено мляко: свързано с понижен риск спрямо пълномасленото мляко

Шоколад: високата консумация - свързана с 29% по-нисък риск

Кафе: 3-4 чаши на ден - със 17% по-нисък риск

Чай: 3 или повече чаши на ден: 21% по-нисък риск

Съдържащи захар напитки: високият прием е свързан с повишен риск от затлъстяване, диабет, метаболитен синдром и коронарна болест на сърцето

Пълнозърнести храни: високият прием - свързан с 21% понижен риск от сърдечносъдови инциденти

Ориз: приемът не е свързан с риска от инсулт

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator