Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииДиетичните напитки индуцират затлъстяване при възрастните потребители
Диетичните напитки индуцират затлъстяване при възрастните потребители

Схващането, че диeтичните безалкохолни напитки са добра алтернатива на силно подсладените напитки, може да се окаже опасно погрешно, според резултатите на San Antonio Longitudinal Study of Aging, докладвани на 71-те Научни сесии на Американската Диабетна Асоциация.

Диетичните напитки се считат за по-здравословна алтернатива на захарните им еквиваленти. Редица предишни доклади обаче свързват тези напитки с повишена честота на затлъстяване, метаболитен синдром и диабет.

В настоящото проучване д-р Sharon P. Fowler от University of Texas Health Science Center изследвали ефекта на дългосрочната консумация на диетични безалкохолни напитки сред лица между 65 и 74 години.

Разликите между консумиращите и неконсумиращите диетични напитки били стряскащи. При първите се наблюдавало 70% повишение на обиколката на талията спрямо вторите. Консумацията на 2 или повече напитки на ден била свързана с нарастване на обиколката на талията над 5 пъти спрямо неприемащите такива напитки.

Резултатите сочат, че желанието за намалена консумация на захарни напитки чрез приема на диетични такива може да има отрицателен ефект, обясняват авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator