Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииСуроватъчният протеин - може би полезен при отслабване
Суроватъчният протеин - може би полезен при отслабване

Не всички протеини са еднакви, когато става въпрос за отслабване, сочи ново изследване. Суроватъчният (млечният) протеин е по-ефективен от соевия при целящите отслабване.

Изследователи от U.S. Department of Agriculture's Human Nutrition Research Center рандомизирали 90 лица с наднормено тегло и затлъстяване на една от следните три групи: участниците от първата група били инструктирани да добавят протеинови напитки със суроватъчен протеин към ежедневния хранителен режим; втората група пък приемала напитки, съдържащи соев протеин; третата група приемала въглехидратни напитки. Всички напитки били приемани два пъти дневно - на закуска и вечер, и съдържали еднакъв брой калории: 200.

73 участници приключили проучването, публикувано в Journal of Nutrition. По време на експеримента всички участници приемали еднакъв брой калории - около 2200.

След 6 месеца, консумиращите въглехидратни шейкове наддали с малко (около 1 кг), което било главно за сметка на мазнинна маса. Приемащите соеви напитки пък запазили теглото си. При консумиращите суроватъчен протеин се наблюдавало отслабване с 1 кг, като при тази група имало и намаляване на размера на талията с около инч (2.5см).

Как суроватъчният протеин повлиява теглото?
Авторите имат няколко предположения. Лицата, приемащи този вид протеин, имали значително по-ниски нива на хормона грелин спрямо приемащите соев протеин и въглехидрати. Този хормон спомага за регулацията на приема на храна, така че по-високите концентрации са свързани с по-изразено чувство на глад.

И наистина - приемащите суроватъчен протеин сами ограничили приема на въглехидрати в края на проучването и това не било за сметка на по-малко приети калории. Трябва да се отбележи, че участниците не знаели каква напитка приемат.

Участниците, консумиращи соев протеин, пък имали по-високи нива на тироидни хормони спрямо приемащите суроватъчен протеин. Тироидните хормони контролират метаболизма, като по-високите нива биха могли да означават по-забързан метаболизъм, но тепърва предстои да се установи какво е точното им влияние върху отслабването.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator