Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЗеленият чай намалява холестерола, но с малко
Зеленият чай намалява холестерола, но с малко

Консумацията на зелен чай намалява LDL-холестерола, сочи нов мета-анализ. Това може би обяснява защо ароматната напитка е свързана с по-нисък риск от сърдечносъдово заболяване, докладват китайски изследователи.

Екипът анализирал 14 рандомизирани проучвания, в които участниците консумирали зелен чай в продължение на от 3 седмици до 3 месеца или били рандомизирани на плацебо.

Напитката била свързана с понижение на общия холестерол с 7.2 mg/dl (0.194 mmol/l) и на LDL-холестерола - с 2.2 mg/dl (0.057 mmol/l). Нямало ефект върху HDL-холестерола.

Холестерол-понижаващите ефекти на зеления чай може би се дължат на катехините, които намаляват абсорбцията на холестерол в тънките черва, смятат авторите на мета-анализ.

Американски експерти обаче смятат, че наблюдаваният ефект е твърде малък, за да може зеленият чай да бъде препоръчван вместо добре доказалите се холестерол-понижаващи медикаменти.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator