Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболявания
 
Определение Луксацията представлява трайно разместване на костите, образуващи ставата. Тя е пълна, когато разместените кости не се допират една до друга, и непълна, когато те са в частичен допир. Най-често тя настъпва в резултат на механично натоварване върху една от костите, което надминава нормалн ...
 
Този термин означава смазване на цял крайник или част от него от тежка механична травма.
Конквасацията се разделя на отворена или затворена в зависимост от цялостта на кожата. При конквасациите се засягат всички тъкани на крайника. Най-често става въпрос за тежки раздробени фрактури, рани със силно замърсени раневи повърхности, с мекотъканни и костни дефекти.
 

Контрактурата на Дюпюитрен е заболяване свързано с развитие на контрактура на пръстите на ръката.  Това заболяване води до инвалидизация на болния в неговата трудоспособна възраст. Нблюдава се най-често у мъже над 40 годишна възраст (в около 2 – 3% от тях). По-често се засягат четвърти и пети пръст на ръката.

 
Определение Костно-ставната туберкулоза засяга предимно деца и младежи. Тя е вторична и е последица от разнасяне на туберкулозни бактерии от първично огнище в червата, лимфните възли, белите дробове. Заболяват обикновено големи кости и стави (тазобедрена, коленна, раменна стави). В костта се развива ...
 
Кривата шия се характерезира с трайно накланяне встрани на главата към едно от раменете, извиване на главата и шията встрани и асиметрия на лицето.
 

Лордозата е патологично изкривяване на гръбначният стълб. Изкривяването напред обхваща цялата дължина на гръбначният стълб. Причините за лордозата са много и разнообразни, но най-често тя е резултат на нервно заболяване (myopathia). Може да се комбинира и със странично изкривяване на гръбначният стъкб, при което заболяването значително се утежнява.

 
Към мекотъканните повреди на колянната става се отнасят травматичните повреди на менискусите, травматични повреди на колатералните връзки и травматични повреди на кръстосаните връзки.
 
Определение Тя представлява уплътняване на костната тъкан като последица от нормална изграждаща дейност на остеобластите и намалена разграждаща дейност на остеокластите. Кухините на гъбестото вещество, в които е поместен костният мозък, се запълват с костна тъкан. Причините за заболяването не са изя ...
 
Натъртване означана закрита повреда на тъканите и органите, в резултат на пряко механично въздействие. Това се обяснява с по-голямата резистентност на кожата, нейната еластичност и подвижност. Ето защо кожата е здрава, а повредите след травма причиняваща натъртване се намират на по-дълбоко разположените тъкани.
 
При това заболяване се наблюдава силно забавяне на костообразуващия процес на целия скелет. Заболяването има генетично предиспозиция и се унаследява. Различават се две форми вродено и придобито несъвършено костообразуване.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator