Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияКонтрактура на Дюпюитрен
Контрактура на Дюпюитрен

Това заболяване води до инвалидизация на болния в неговата трудоспособна възраст. Наблюдава се най-често у мъже над 40 годишна възраст (в около 2 – 3% от тях). По-често се засягат четвърти и пети пръст на ръката.

 

Причините за това заболяване не са известни. Преполага се, че факторите, които могат да доведат до Дюпюитреновата контрактура са микротравми на ръцете, свързани с професията (напрежение на пръстите при пианисти, цигулари, машиниописци), разстройство в обмяната на веществата и наследственост.

Кожата заедно със сухожилиата на дланта са възловидно задебелени. Процеса се характеризира с наличието на млада съединителна тъкан, която причинява узрява и  контрактурата на съответните пръстите. Получените възловидни уплътнения са много чувствителни при натиск.

Еволюцията на заболяването е различна при различните хора. По често тя е бавна и може да спре спонтанно без лечение. Ако болестта прогресира, след 3 – 4 години се появяват първите контрактури на пръстите. В зависимост от ъгъла на контрактурата се различават пет степени. Тежестта на заболяването се определя като от големината на контрактурите, така и от броя на засегнатите пръсти.

Лечение: В началните стадии лечението е много по-лесно. То включва масажи, лечебна физкултура, топлинни процедури и високи дози витамин Е. При по-късните стадии се предприема оперативно лечение и кожна пластика.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator