Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияЛордоза
Лордоза

Изкривяването напред обхваща цялата дължина на гръбначният стълб. Причините за лордозата са много и разнообразни, но най-често тя е резултат на нервно заболяване (myopathia). Може да се комбинира и със странично изкривяване на гръбначният стъкб, при което заболяването значително се утежнява.

 

Лечение: То е изцяло ортопедично и се осъществява със специални корсети или лумостати.

Частична лордоза:

Тя се проявява в отделни сегменти на гръбначният стълб. Най-често е в лумбалната област (лумбална лордоза) и в гръдната област (гръдна лордоза).

Различават се няколко вида лордози – конгенитална, рахитична, симптоматична и болезнена.

Конгенитална лордоза:

Тя се дължи на изменения в телата на прешлените на гръбначният стълб и се проявява със сливане на телата на прешлените, липса на сегмени в гръбначният стълб, малки и деформирани тела и др.

Рахитична лордоза:

Тя се проявява при деца боледуващи от рахит. Изразява се най-често в лумбалната област на гръбначният стълб. Клинично се забелязва провисване на корема. Често се комбинира и с кифоза или сколиоза, което затруднява лечението.

Общо лечението се състои в диета за отслабване, лечебна физкултура за засилване на коремната мускулатура, лежане на твърдо легло, еластични колани за поддържане на корема.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator