Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияМекотъканни повреди на колянната става
Мекотъканни повреди на колянната става

Травматичните повреди на менискусите са най-честите повреди на коляното. Преди всичко тези повреди се срещат при спортистите. Много по-често се засяга вътрешния менискус поради анатомичите му особености.

Най-честите механизми за получаване на такава травме са рязкото преминава от клекнало положение в изправено. При това положение менискусите се притискат между костите на бедрото и подбедрицата. Друг механизъм е така наречениеят „удар от воле” във футбола или при контриране на подбедрицата от мощна външна сила.

Увреждането на менискусите бива три вида: трансхондрално, перихондрално и комбинирано. Най-тежка е комбинираната увреда.

Клиниката се характерезира със силна болка и ограничаване на движенията непосредстево след травмата. Типично за тази увреда е т.нар. блокаж на ставата. Блокажът се изразява във внезапна, остра болка, схващане на ставата и усещането за заклещване на нещо в ставата. След внимателно и бавно раздвижване ставата се отпуска и възвръща подвижността си.


Лечението е оперативно. Състои се в извършване на тотална или частична менисцектомия.

Травматичните повреди на колатералните връзки са свързани с нарушаване цялостта на вътрешната или външната колатерална връзка. При действието на сила отвън навътре странично на колянната става се травмира вътрешната връзка, при действието на сила отвътре навън странично на ставата се травмира външната връзка.

Клиничната картина отново се проявява с болки, ограничени движения и оток.
Лечението и тук е опиративно.

При травматичните повреди на кръстосаните връзки се появява оток, болка при палпация, блокаж и кръвонасядане. Последното е вътреставно.

Лечението тук може да е консервативно при изолираните повреди на кръстните връзки. Прави се гипсова имобилизация за 90 дни. При комбинирани повреди обаче се налага спешно оперативно лечение.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator