Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияКрива шия
Крива шия

Кривата шия може да бъде вродена и придобита. Вродената от своя страна се разделя на мускулна, костно-ставна и неврогенна.

Като причини за появата на крива шия се разглеждат няколко предпоставки. На първо място стои форсираното раждане. При него се разкъсва основният шиен мускул, което довежда до появата на крива шия.

Механичната теория обяснява кривата шия с притискане по време на вътреутробния живот на плода от миоми, неравности на матката и др., при което се скъсява същия мускул.

Възпалителната теория обяснява фиброзирането и цикатризирането на мускула с прекарано вътреутробно възпаление, което е засегнало шийния мускул.

Диспластичната теория обяснява измененията с дисплазия на мускула през вътреутробното му развитие.

При преглед се забелязва задебелена подутина от едната страна на вратлето на детето. По-късно тази подутина изчезва, но главата на детето се наклонява към рамото. Главата се накланя към болната страна, а лицето гледа към здлавата. Налице са ограничени движения на главата, но липсва болезненост. Като компенсаторни прояви се образуват сколиоза на шията, на гръдната и кръстната област. Лицето става асиметрично като едната половина на лицето откъм засегнатата страна изостава в развитието си и остава по-малка.

Лечението през първата и втората година след раждане е консервативно. Прави се масаж на засегнатия мускул и редресираща лечебна гимнастика. Оперативното лечение е показано при тежки форми.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator