Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияКостно-ставна туберкулоза
Костно-ставна туберкулоза

Определение
Костно-ставната туберкулоза засяга предимно деца и младежи. Тя е вторична и е последица от разнасяне на туберкулозни бактерии от първично огнище в червата, лимфните възли, белите дробове. Заболяват обикновено големи кости и стави (тазобедрена, коленна, раменна стави).
В костта се развива туберкулозно възпаление, образува се каверна с гной, по съседство се развива туберкулозно възпаление в ставата, в която се натрупва туберкулозно-гноен секрет. Възпалението се развива прогресивно, нерядко настъпва пробив и се образува туберкулозна фистула, от която изтича жълто-зелена гной.


Клинична картина
В протичането на костно-ставната туберкулоза се различават три стадия:
1. Проникване на туберкулозни бактерии в костта;
2. Стадий на развитие на възпалително-деструктивен костно-ставен процес с образуване на абсцес (т.нар. студен абсцес), със или без фистулизиране.
3. Оздравителен стадий с развитие на фибросклероза и костно-ставна деформация.
Туберкулоза на гръбначните прешлени (туберкулозен спондилит) се развива в един или няколко съседни прешлени, като се образуват костни огнища с разпад, секвестрация, деформация на прешлените и на гръбначния стълб (гибус, гърбица). Рядко се наблюдават фистули. Обикновено след няколко години възпалението затихва, остават трайни фибросклеротични изменения в прешлените. В протичането се наблюдават и рецидиви на болестта.
При туберкулоза на тазобедрената става (туберкулозен коксит) възпалението започва в бедрената или тазовата кост и след това прониква в ставата. В началото се появява болка и накуцване след преумора, повишаване на телесната температура. Околоставната мускулатура е постоянно стегната. Възпалителният процес в ставата завършва с деформации поради деструкция на главичката на бедрената кост и на ацетабулума на тазовата кост. Нерядко се образува вътреставен абсцес с фистулизиране.
В оздравителния период настъпват фибросклероза и анкилоза (неподвижност) на ставата. Мускулатурата на бедрото се атрофира в различна степен.
Туберкулозата на коленната става се развива бавно. Постепенно в ставата се натрупва туберкулозен гноен секрет, който абсцедира и образува фистула. Ставата се подува и обездвижва. Мускулите над и под ставата са в трайна контракция. Оздравяването протича бавно, с образуване на фибросклероза и анкилоза на ставата.


Туберкулозата на раменната става протича в две форми:
1. С нагнояване и образуване на фистула;
2. Т. нар. суха форма - с разпад на главичката на раменната кост и на ставния хрущял и уплътняване на ставната капсула.
И при двете форми основните признаци са силна болка, ограничение на движенията на засегнатата става и постепенна атрофия на околоставната мускулатура.


Лечението на костно-ставната туберкулоза е продължително - до 6 и повече години и се провежда в болнична и санаториална обстановка. Прилагат се редица противотуберкулозни лекарства (стрептомицин, дидротенат, имицид, тубоцин, етамбутол, болкоуспокояващи, спазмолетици, усилена диета с повече белтъчини от животински и млечен произход).
По показание се предприема оперативно лечение (кюретаж и отстраняване на костни и ставни секвестри, артродеза, костна трансплантация). Болните подлежат на диспансерно наблюдение, лечение и контрол в продължение на 12-15 и повече години.


Прогнозата при активно и оптимално лечение е добра. Ставните деформации и анкилози имат траен характер. При фистулизиране и хронично гноене съществува голям риск за развитие на тежки усложнения - амилоидоза на редица вътрешни органи, включително бъбреци, черен дроб, сърце, костен мозък и други, както и за разпространение на туберкулозата в други незасегнати органи и системи (менингит, белодробна туберкулоза, надбъбречни и полови жлези, черва и други). Тези усложнения правят прогнозата сериозна и неблагоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator