Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияНатъртване – Контузия
Натъртване – Контузия

Натъртване означана закрита повреда на тъканите и органите, в резултат на пряко механично въздействие. Това се обяснява с по-голямата резистентност на кожата, нейната еластичност и подвижност. Ето защо кожата е здрава, а повредите след травма причиняваща натъртване се намират на по-дълбоко разположените тъкани.

Контузиите обикновено се причиняват от тъпи тела – дърво, камък, прегазване от колело и др.

В зависимост от големината на действащата сила и формата на механичния агент, повредите при натъртването могат да бъдат различни. Най-често е засегната повърхностно разположената подкожна мастна тъкан и кръвоносните съдове, намиращи се в нея. При по-голяма сила се засягат по-дълбоко разположените мускули и евентуално стави и кости.

Всички контузии се придружават от разкъсване на кръвоносни съдове и изтичане на кръв в съседни органи. Разкъсването на малки съдове и капиляри води до натрупване на малки количества кръв, наречени екхимозии. По-големи, дифузни кръвоизливи под кожата, се наричат суфузии. При нараняване на големи кръвоносни съдове, най-вече артерии, се получават локализирани кръвоизливи наречени хематоми. Тъй като кръвта при хематомите изтича под голямо налягане тяа измества околните тъкани и се образуват кухини изпълнени с нея.

Клиничната картина от контузията е свързана с локални болки, но без особено смущение на функциите на крайника. Първоначално се появява оток, който е с различна големина и цвят в зивисимост от засегнатия кръвоносен съд.

Лечението се осъществява като преди всичко се осигури покой на засегнатия крайник. В първите часове, когато се образува кръвоизлив, се препоръчват студени компреси, които възпрепятстват голямото кръвонасядане в тъканите. При наличие на оформен хематом без да е налице фрактура се извършва пункция.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator