Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияНесъвършено костообразуване
Несъвършено костообразуване

Заболяването има генетично предиспозиция и се унаследява. Различават се две форми вродено и придобито несъвършено костообразуване.

Промените, които засягат костите са локализирани из целия скелет. Покривът на черепа е представен от фиброзна съединителнотъканна мембрана или от тънка костна черупка със широки шевове и големи фонтанели. Най-характерни са промените в дългите тръбести кости. При вродената форва те са по-дебели от нормалните за възрастта, а при късната са по-тънки. Костта е мека. При заболяване остеокластите, клетките отговорни за разграждане на костта, имат засилена функция. Поради това костите са остеопоротични.

Клиничната картина е различна ва зависимост от възрастта на болните и формата на заболяването.

При вродената форма плодът умира още при раждането или преживява дни или седмици. Още с раждането прави впечатление деформацията на крайниците, в резултат на вътреутробно счупване. Счупванията са възможни и при раждане.

При втората форма прогнозата е много по-добра. При раждане не се установяват промени. Счупванията настъпват по-късно между 2 и 12 година. Обикновено чупливостта на костите у децата се преустановява с настъпване на половата зрялост. Освен типичната за болестта крехкост и чупливост на костите, заболяването се характерезира и със сини склери, прогресивно оглушаване и хиперлакситет на ставите.

При лечението на първо място стои коригирането на деформациите. Умерените деформации се ликвидират с остеоклаия и последваща имобилизация. Когато деформацията е голяма се прави оператива корекция.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator