Начало
НачалоЗдравни новини
 
Могат ли статините да се използват за превенция и лечение на инфекции?
Резултатите от нов мета-анализ сочат, че плейотропните ефекти на статините са приложими в лечението и превенцията на различни инфекции, включително бактериемия, пневмония и сепсис.
 
Лазерната литотрипсия - най-добра опция при уретерна литиаза
Лечението на уретерната литиаза с ретроградна уретероскопия и холмий:YAG лазерна литотрипсия е по-успешно отколкото екстракорпоралната шокова литотрипсия, докладват испански лекари в BJU International.
 
Золедроновата киселина може да подобри преживяемоста при пациенти с рак на белия дроб и костни метастази
Лечението с бифосфоната от трето поколение золедронат (Zometa, Aclasta, Novartis) може да подобри преживяемостта при пациенти с рак на белия дроб и костни метастази, докладват гръцки лекари.
 
Херпес зостер повишава риска от инсулт с 30%
Ново епидемиологично проучване сочи, че след пристъп на херпес зостер рискът от хеморагичен и исхемичен инсулт се повишава с 30%. При засягане на окото (herpes zoster ophthalmicus) рискът е около 4 пъти повишен.
 
Ваксина намалява кокаиновата употреба
Ново проучване сочи, че пациентите, третирани с кокаин-специфична ваксина и достигнали антителни нива от поне 43 мкг/мл значително по-рядко посягат към наркотика в сравнение с лицата, нетретирани с ваксината или непостигнали конкретните нива на антитела.
 
Комбинацията от gabapentin и nortriptyline намалява невропатната болка
Много усилия са съсредоточени върху внедряването на нови терапевтични подходи за лечение на рефрактерната невропатна болка. Лекари от Queen's University (Канада) предлагат комбинирането на антидепресант с антиконвулсант. Техните резултати са публикувани в Lancet.
 
Затлъстяването е свързано с 124 000 нови случая на рак в Европа
През последните няколко десетилетия процентът на децата и възрастните лица със затлъстяване се увеличи значително, което от своя страна доведе до по-голяма честота на някои видове рак, се посочва в ново проучване, представено наскоро.
 
Първи случай на пренесена от човек резистентна на Tamiflu H1N1 инфекция в Япония
Генетична мутация във вируса на свинския грип H1N1, която прави вируса резистентен към антивирусния препарат Tamiflu, е засечена в японски тийнейджър, който не е бил лекуван никога с препарата.
 
Тройна терапия облекчава симптомите, намалява обострянията на ХОББ
При пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), комбинацията от budesonide/formoterol с tiotropium е по-ефективна от монотерапията с tiotropium. Тройната терапия подобрява белодробната функция, контролна симптомите и намалява тежките обостряния, сочи проучване, публикувано в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
 
Ретровирус е свързан със синдрома на хроничната умора
10 милиона американци може би са инфектирани с новооткрит ретровирус, който сега бива свързван със синдрома на хроничната умора. Вирусът XMRV бил открит у 67% от 101 пациенти със синдром на хроничната умора.
 
146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator