Начало
НачалоЗдравни новиниЛазерната литотрипсия - най-добра опция при уретерна литиаза
Лазерната литотрипсия - най-добра опция при уретерна литиаза 12 октомври 2009

Лечението на уретерната литиаза с ретроградна уретероскопия и холмий:YAG лазерна литотрипсия е по-успешно отколкото екстракорпоралната шокова литотрипсия, докладват испански лекари в BJU International.

Авторите смятат, че терапевтичната опция на избор при камъни в уретера трябва да бъде уретероскопия и лазер, тъй като резултатите при този подход са по-добри отколкото конвенционалната екстракорпорална шокова литотрипсия (ЕШЛ).

Испанските лекари изследвали 83 пациенти с уретерни конкременти, третирани с утерескопия и лазерна литотрипсия, и 81 пациенти, лекувани чрез конвенционалната ЕШЛ. На седмица 3 образните изследвания установили честота на успеваемост 96.4% при пациентите с проведена лазерна литотрипсия и само 48% първоначална успеваемост при пациентите на ЕШЛ. След повторна процедура успеваемостта на ЕШЛ нараснала до 64%.

Авторите обобщават, че на всеки 100 успешно третирани с лазер пациенти съответстват 46 пациенти с успешна ЕШЛ.

При камъни в лумбалния уретер честотата на успеваемост била 82% при ендоскопската лазерна литотрипсия и 57% с ЕШЛ.

Ендоскопската литотрипсия с холмий лазер е по-ефективна от екстракорпоралната шокова литотрипсия, обобщават авторите със забележката, че при камъни в лумбалния уретер все още процедурата на избор трябва да ЕШЛ поради по-малката си инвазивност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator