Начало
НачалоЗдравни новиниТройна терапия облекчава симптомите, намалява обострянията на ХОББ
Тройна терапия облекчава симптомите, намалява обострянията на ХОББ 07 октомври 2009

При пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), комбинацията от budesonide/formoterol с tiotropium е по-ефективна от монотерапията с tiotropium. Тройната терапия подобрява белодробната функция, контролна симптомите и намалява тежките обостряния, сочи проучване, публикувано в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Д-р Тобиас Велте и колеги от Медицинския университет в Ханове изследвали ефективността и толерабилността на комбинираната терапия с инхалаторен кортикостероид, дългодействащ бета-2 агонист и дългодействащ мускаринов антагонист в рандомизирано, двойно-сляпо проучване, проведено в 102 центъра в 9 страни.

Били включени 660 пациенти - всички на възраст над 40 години, с ФЕО1 преди бронходилататори <50% от предвидените нормални стойности и с история за ХОББ обостряния, изискващи системни стероиди и/или антибиотици.

Budesonide/formoterol, добавени към tiotropium довели до бързо и продължително подобрение на белодробната функция в сравнение с tiotropium самостоятелно. Било отбелязано значително подобрение на сутришните симптоми и намаляване на сутрешната употреба на облекчаващ препарат.

Увеличението на ФЕО1 при тройната комбинация било със 6% по-голямо отколкото при контролните участници. Аналогични резултати се наблюдавали и относно постбронходилататорното ФЕО1 (с 11% на петата минута и 11% на 60 минута).

Прилагането на тройна терапия било свързано и със значително намаляване на обострянията - 18.4% от пациентите при tiotropium групата и 7.6% при комбинираната група.

И двата терапевтични подхода били свързани с добра поносимост.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator